Van de week las ik het bericht op Nu.nl dat de dinsdag de populairste kantoordag is. In de reacties op dit bericht las ik dat veel mensen zich verbazen dat we ondanks het hybride werken nog steeds met zijn allen in de file of volle trein gaan staan. Toch zijn hier wel een aantal plausibele redenen voor te bedenken. Ook een aantal die het hybride werken juist weer aanwakkert:
Allereerst, de drukte in de trein is door personeelstekort en verminderde dienstreizen bij de NS gemakkelijk te verklaren.
Ten tweede, zolang de scholen op woensdagmiddag om 12:00 sluiten zullen ouders liever thuiswerken die dag.
Ten derde, werk je minder dan 40 uur in de week dan is het plannen van je vrije dag voor of na het weekend heel lekker natuurlijk.
Tot zover de inkoppertjes waar we niet zo heel veel aan kunnen veranderen. Tenzij de overheid ingrijpt en de vaste schooltijden of het begrip weekend opheft.
Zoals hierboven reeds aangekondigd heeft het hybride werken zelf ook een impact op de dal- en piekdagen door:
De vergaderingen en teamdagen die leidinggevenden met hun teams plannen. Daar willen ze toch het liefst dat iedereen fysiek bij aanwezig is. En met al die persoonlijke voorkeuren en werkroosters is de kans daarop het grootst op de dinsdag en de donderdag.
Dan de medewerkers zelf. Want als je dan naar kantoor komt wil je wel je collega’s zien. En als je een aantal keer eenzaam op kantoor hebt gezeten, dan kom je ook op een dag dat de meesten er zijn.
En dan werkt het beleid dat sommige organisaties in het hybride werken hanteren ook een piekbezetting in de hand. Bij een beleid van ‘we werken 2 dagen op kantoor en de rest thuis’ programmeer je medewerkers al dat zij in dagen denken i.p.v. activiteiten of desnoods dagdelen. Daardoor stapt iedereen alsnog op dezelfde tijd in de auto of trein om toch maar dat beeld van 9-tot-5 dag op kantoor te voldoen.
Deze laatste drie zijn wel aspecten die we als organisaties, leidinggeven en medewerkers kunnen beïnvloeden. Door bijvoorbeeld een ander beleid of structuur te bieden.
Niet dat we daarmee meteen de piekbezetting volledig oplossen. Daarvoor is het onderwerp te complex. Maar we hebben nu wel de mogelijkheid om er iets aan te doen voordat we weer in een bepaald werkpatroon vastzitten.
Tenzij we het er natuurlijk allemaal eens zijn dat een teruggang van vijf naar twee dagen per week in de file staan ook een mooi resultaat is?