โ๐
๐ช๐จ๐ฉ ๐ฌ๐๐๐ ๐จ ๐๐๐ฉ๐๐ง ๐ง๐๐ฉ๐ช๐ง๐ฃ๐๐ฃ๐ ๐ฉ๐ค ๐ฉ๐๐ ๐ค๐๐๐๐๐, ๐ข๐๐ฃ๐ฎ ๐ผ๐ฅ๐ฅ๐ก๐ ๐ฌ๐ค๐ง๐ ๐๐ง๐จ ๐๐ง๐ ๐ช๐ฃ๐๐๐ฅ๐ฅ๐ฎ ๐๐ฃ๐ ๐ง๐๐๐๐ฎ ๐ฉ๐ค ๐ฆ๐ช๐๐ฉโ
Oeps, wat is er toch gaande bij sommige werkgevers in de VS? In totaal 76% van de Apple-medewerkers geeft aan dat ze ontevreden zijn met het โterug-naar-kantoor-beleid’ van Apple. Per 23 mei moeten ze verplicht drie dagen per week op kantoor aanwezig zijn. Een aanzienlijk deel van de medewerkers (56%) geeft aan dat ze hierdoor eerder om zich heen zullen kijken naar ander werk.
Ondanks dat er van alles aangemerkt kan worden op de wijze van dit onderzoek (extern, anoniem, beperkt aantal respondenten), is dit toch wel een opvallend onderzoek. En dit heeft, naar mijn mening, niets met het aantal dagen van โdrieโ te maken heeft. Maar met wat dan wel?
Allereerst met het woordje โmoetenโ: Apple-medewerkers moeten verplicht 3 dagen naar kantoor komen. En bestaat er niet een spreekwoord als: โmoeten is dwang en huilen is kindergezang (= ik wil het wel doen, maar niet als het me verplicht wordt)โ.
Ten tweede gaat het om het woordje โdagenโ: Apple zet met dit beleid de โaanwezigheidโ van medewerkers centraal i.p.v. hun โbetrokkenheidโ. Wat is uiteindelijk belangrijker?
Ten derde heeft dit beleid te weinig op met de kernvragen van hybride werken (in deze volgorde):
๐ช๐ฎ๐ฎ๐ฟ๐ฎ๐ฎ๐ป werken we? (de activiteit. Vereist dit Concentratie? Coรถrdinatie? Samenwerken?)
๐๐๐ง๐ง๐๐๐ซ werken we? (a)synchroon werken (tijds onafhankelijk)
๐ช๐ฎ๐ฎ๐ฟ werken we? (flexibel de locatie van het werk kiezen (plaats onafhankelijk)
Snel terug naar de tekentafel Apple!
Bron : https://fortune.com/2022/05/02/apple-workers-unhappy-return-to-the-office-hybrid-work-pandemic/