“ᴅᴏɴᴇ ᴡᴇʟʟ, ʜʏʙʀɪᴅ ᴡᴏʀᴋɪɴɢ ʜᴀꜱ ᴛʜᴇ ᴘᴏᴛᴇɴᴛɪᴀʟ ᴛᴏ ᴏꜰꜰᴇʀ ᴍᴜᴄʜ-ɴᴇᴇᴅᴇᴅ ꜰʟᴇxɪʙɪʟɪᴛʏ ᴛʜᴀᴛ ᴀʟʟᴏᴡꜱ ᴍᴏʀᴇ ᴘᴀʀᴛɪᴄɪᴘᴀᴛɪᴏɴ ᴀᴄʀᴏꜱꜱ ᴀ ᴍᴏʀᴇ ᴅɪᴠᴇʀꜱᴇ ᴡᴏʀᴋꜰᴏʀᴄᴇ. ᴅᴏɴᴇ ʙᴀᴅʟʏ, ʜʏʙʀɪᴅ ᴡᴏʀᴋɪɴɢ ᴄᴀɴ ꜱᴇᴛ ʙᴀᴄᴋ ᴀᴅᴠᴀɴᴄᴇꜱ ɪɴ ᴡᴏʀᴋᴘʟᴀᴄᴇ ᴇQᴜᴀʟɪᴛʏ ʙʏ ʏᴇᴀʀꜱ, ɪꜰ ɴᴏᴛ ᴅᴇᴄᴀᴅᴇꜱ.”
Op de website van de BBC verschijnen regelmatig interessante hybride werken artikelen. Zo ook weer dit artikel, waarin enkele nadelen van hybride werken worden benoemd. Nadelen die ikzelf onderschrijf, indien ze niet goed worden opgepakt vanuit een integrale hybride werken aanpak.
Een opsomming:
- Er kunnen problemen ontstaan als teamleden hun agenda’s niet op elkaar afstemmen en daardoor de voordelen van het samenzijn op kantoor mislopen. Overigens zijn afspraken over de teams heen misschien wel net zo belangrijk, maar laat teams eerst zelf maar eens deze stap nemen.
- Er kunnen twee verschillende culturen ontstaan tussen de mensen die de meerderheid van hun werk vanuit huis doen en degene die meestal op de kantoor/werklocatie (moeten) zijn.
- Het creëren van een hybride cultuur vraagt om gecentraliseerde systemen waar avatars, kennis en informatie voor iedereen asynchroon toegankelijk zijn. Dit resulteert vaak in meer werk voor de managers.
- Burnout en ‘doorwerken terwijl je ziek bent’ gebeurde voor COVID-19 ook al, maar door hybride werken kan dit toenemen omdat we altijd en overal kunnen werken.
- De combinatie van ‘junioren die ambitieus zijn en graag willen leren van anderen op kantoor’ en ‘senioren die het thuiswerken en minder reizen wel bevalt’ kan voor een gat in het lerend vermogen van de organisatie zorgen.
De kans dat mensen, die om wat voor reden dan ook liever op kantoor werken, zich straks op kantoor nog eenzamer zullen voelen dan thuis tijdens de lockdownperiode is aanwezig.
Bron : https://www.bbc.com/worklife/article/20210806-the-case-against-hybrid-work