Deze week zag ik de artikelen ‘Warm Kantoor’ en ‘Dagje Kantoor’ van het FD voorbijkomen. Hierin stellen de schrijvers dat zodra de temperatuur daalt de thuiswerkers vanwege de huidige gasprijs weer terug naar kantoor zullen keren. En dat je beter in een warm kantoorgebouw kunt zijn om zo de gas- en energieprijs thuis te drukken met wel zo’n 15,- per dag per huishouden (zie bijlage). Een interessante stelling waarvan de nabije toekomst moet uitwijzen of dit ook waarheid zal worden.
Zelf ben ik van mening dat het ook zo de andere kant op kan bewegen. Duitsland heeft bijvoorbeeld reeds een scenario gedefinieerd voor eventuele gastekorten in de winter. Daar zal het verbruik eerst in vrijetijdsinstellingen (bijvoorbeeld zwembaden) en industriële grootverbruikers worden beperkt. Scholen, ziekenhuizen, voedselproducenten en MKB krijgen prioriteit. Ook huishoudens zijn in eerste instantie beschermd, maar niet onbeperkt. Van huishoudens zal uiteindelijk ook een bijdrage worden verwacht.
Gaan we van een dergelijk scenario uit, dan kan het best weleens zo zijn dat de overheid eerst de bedrijven vraagt om gas en energie te besparen (inclusief de kantoren) in plaats van het verzoek als eerste aan de huishoudens voor te leggen. Misschien zelfs wel mede vanwege de goede ervaringen met thuiswerken tijdens Covid van de afgelopen twee jaar? En misschien zelfs wel met een (tijdelijk) verhoogde thuiswerkvergoeding ter compensatie van de toegenomen energie en gasrekening? Want is het niet gemakkelijker om voor een hele dag een kantoor te sluiten dan een aanzienlijk aantal huishoudens waar bij veel, vanwege parttime werk van de partner of schoolgaande kinderen, een deel van de dag altijd wel iemand aanwezig is?
Maar misschien ook niet. De winter zal het leren.